Warsztaty chemiczne.
- Autor: Grzegorz Dadał
W pierwszy dzień wiosny uczniowie z klasy pierwszej i drugiej o profilu biologiczno-chemicznym pod opieką nauczycieli: Pana Juranda Sęka, Pani Joanny Ulińskiej i Pani Magdaleny Zdyb uczestniczyli w warsztatach na Wydziale Technologii Żywności UR.
Uczniowie mogli z bliska zobaczyć, jak przebiega proces powstawania piwa, wzięli udział w warsztatach dotyczących pokazów chemicznych związanych ze światłem, chemii na talerzu oraz żywności dla astronautów. Byli uczestnikami wykładu na temat kontroli łaknienia, diet redukcyjnych i wpływu żywności wysokoprzetworzonej na zdrowie. Pomiędzy zajęciami uczestnicy mieli okazję zapoznać się z nowoczesnymi laboratoriami chemicznymi, poznać zasady funkcjonowania uczelni, porozmawiać ze studentami, a także spróbować owoców liofilizowanych czy brownie z buraka.
"Kwitnące Jabłonki"
- Autor: Grzegorz Dadał
Mamy to!
Już niebawem do naszej szkoły trafią sadzonki jabłoni od @stateofpoland – organizatora konkursu Kwitnące Jabłonki. Drzewka będą nosiły imiona kobiet, którym udało się wyjść z cienia mężczyzn: Ireny Kosmowskiej, Aleksandry Szczerbińskiej i Stefanii Perzanowskiej. Chcemy je upamiętnić, aby owoce ich działań były cały czas między nami i żeby inspirowały młode kobiety.
Jabłonka jest kobietą!
Uwaga maturzyści!
- Autor: Grzegorz Dadał
Kolejny sukces uczennic 14-tki.
- Autor: Grzegorz Dadał